Türkçe

Kadim İpek Yolu’nun İzleri:"Yaldızlı Bakır İpek böceği" ve "Batu Hitam Batığı"

CMGPublished: 2023-09-05 10:51:26
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Kevin Lam, bu eserle ilgili şunları söyledi:

"Altın kupanın etrafında süsleme olarak çok sayıda müzisyen figürü bulunuyor. Yüz hatlarına bakıldığında, bunların Çinli değil, Orta Asyalı müzisyenler olduğu söylenebilir. Bu tür süslemeler, o dönemde Çinlilerin Orta Asyalıların müzik konusunda özel bir yeteneğe sahip oldukları inancını da yansıtıyor.”

Bunun dışında, gemi enkazında altın ve gümüş eşyalar, gümüş külçeler, bakır paralar ve baharatlar da bulundu. Gemiden çıkarılan Fars tarzı seramik eşya, bir cam şişe ve Güney Asya tarzı birkaç bronz aynanın ise mürettebatın kişisel eşyası olduğu tahmin ediliyor.

Tüm bu değerli eserler, bize antik Deniz İpek Yolu’nun refahını hatırlatıyor.

ACM’yi ziyaret eden bir öğrenci, duygularını şu sözlerle paylaştı:

"Denizcilik tarihi öğrencisiyim. Hindistan'ın güneyinde yer alan, antik ticaret güzergâhındaki önemli bir liman şehrinden geliyorum. Bu kültürel eserleri gördüğüm için çok mutluyum. Sanki 8. ve 9. yüzyıllara, eski çağlara dönmüş gibi hissediyorum.”

Antik Kara İpek Yolu ve Deniz İpek Yolu ile ilgili önemli eserler olan “Yaldızlı Bakır İpek Böceği” ve “Batu Hitam Batığı”, Çin kültürünün diğer medeniyetlere yönelik kapsayıcılık ve açıklığını, Çin’in medeniyetler arası paylaşım arayışını da gösteriyor.

Günümüzde kadim İpek Yolu yeniden canlandırılıyor. Kuşak ve Yol’un yüksek nitelikli inşasında görkemli başarıların kazanılmasıyla, tüm ülkelere refah ve mutluluk getiren bu güzergâh daha da genişletiliyor.

Çin Devlet Konseyi’ne bağlı Kalkınma Araştırmaları Merkezi araştırmacılarından Ding Yifan, Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ortaya koyduğu Kuşak ve Yol İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin Çin medeniyetinin en önemli özelliklerinden biri olan kapsayıcılığı en iyi şekilde yansıttığını kaydetti.

Ding, şu ifadeleri kullandı:

“Medeniyetimiz kapsayıcıdır, diğer medeniyetleri dışlamaz. Küresel Medeniyet İnisiyatifi, medeniyetler arasında diyaloğun, karşılıklı paylaşımın ve karşılıklı anlayışın korunması anlamına geliyor. Kalkınmanıza yardım sağlayabilir, aynı zamanda farklı konseptlerinize anlayış gösterebiliriz. İşte bu, Çin’in geleneğinin ve Çin medeniyetinin evrim sürecinin bir tezahürü.”

首页上一页123 3

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn