Türkçe

Kadim İpek Yolu’nun İzleri:"Yaldızlı Bakır İpek böceği" ve "Batu Hitam Batığı"

CMGPublished: 2023-09-05 10:51:26
Share
Share this with Close
Messenger Pinterest LinkedIn

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2 Haziran’da başkent Beijing'de geleneksel kültürlerin aktarılması ve geliştirilmesi konulu bir seminere katıldı. Xi Jinping, seminerde yaptığı konuşmada, kültürel refahın gerçekleşmesinin, kültürel açıdan güçlü bir devlet inşa edilmesinin ve Çin milletinin modern medeniyetinin oluşturulmasının yeni dönemde Çin halkının kültür alanındaki misyonu olduğunu vurguladı.

Xi Jinping, sağlam bir kültürel özgüvene sahip olarak, yeni kültürel misyonların üstlenilmesi ve Çin ulusunun modern bir medeniyet inşa etme hedefi için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Xi, farklı vesilelerle kültürel eserler üzerinden medeniyetler arası temaslara dair öyküler paylaştı. Farklı medeniyetlerin karşılıklı saygı ve uyum içinde bir arada yaşaması çağrısında bulunan Xi Jinping, medeniyetler arası temasların dünya halkları arasındaki dostluğu artıran bir köprü, insanlığı ilerleten bir motivasyon kaynağı ve dünya barışını koruyan bir bağ hâline getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Şimdi, “Xi Jinping’in Paylaştığı Kültürel Eserlerle Medeniyetler Arası Temasların Öyküsü” dizisinin “Kadim İpek Yolu’nun İzleri - Yaldızlı Bakır İpek Böcekleri ve Batu Hitam Batığı” adlı bölümünü paylaşacağız:

2 binden fazla yıldır Kara İpek Yolu ve Deniz İpek Yolu üzerindeki etkileşim ve ticaretin parçası olmuş çok sayıda zarif kültürel eser, bu güzergâhtaki kültürel ve ticari temasları en iyi şekilde yansıtıyor. Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 14 Mayıs 2017’de Beijing’de Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, iki önemli kültürel eser olan “Yaldızlı Bakır İpek Böceği” ve “Batu Hitam Batığı”nın önemine değindi.

Xi Jinping, konuşmasında şunları söyledi:

“2 bin yıl önce atalarımız, tüm zorluklara rağmen çayırlar ve çöller boyunca seyahat ederek Asya, Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlayan Kara İpek Yolu’nu açtı. Atalarımız dizginlenemez dalgalarla mücadele ederek, Doğu ve Batı’yı bağlayan Deniz İpek Yolu’nu oluşturdu. Kadim İpek Yolu, dünya ülkelerinin dostça iletişimi için yeni bir pencere, insanlığın gelişmesi için de yeni bir sayfa açtı. Shaanxi Tarih Müzesi’nde sergilenen, bin yıl öncesine ait ‘Yaldızlı Bakır İpek Böceği’ ve Endonezya kıyılarında bulunan ‘Batu Hitam’ gibi kültürel eserler, kadim İpek Yolu’nun tarihine tanıklık etti.”

“Yaldızlı Bakır İpek Böceği”

Aralık 1984'te, Shaanxi eyaletinin Ankang şehrine bağlı Shiquan ilçesinin Chihe kasabasındaki birkaç çiftçi, nehirde altın ararken, kum havuzunun içinde gerçek bir ipek böceği ile aynı boyutlarda olan, altın kaplamalı bir bakır ipek böceği buldu. 5,6 santimetre uzunluğundaki bu yaldızlı bakır ipek böceğinin gövdesinin üst kısmı hafifçe kavislidir, başı da ipek örüyormuş gibi yukarı kalkıktır. Çin klasiklerindeki altın ipek böceklerine dair kayıtlar çok eski tarihlere dayanır. Peki, bu altın kaplama bakır ipek böceği hangi hanedan dönemine ait? Shaanxi Tarih Müzesi'nin Koleksiyon İdaresi Bölümü yöneticisi He Daxin, şu bilgileri aktardı:

“Söz konusu bölgeden çıkarılan diğer eserlere bakıldığında, kalıntıların Batı Han Hanedanı(M.Ö.202-M.S.8) dönemine ait olduğu tahmininde bulunulabilir. Böylece, yaldızlı bakır ipek böceğinin Han Hanedanı döneminden kalma önemli bir kültürel eser olduğu kesinleşti. Eserin, o dönemde ipek böceği yetiştiriciliği esnasında ipek böceği tanrıçasına tapınmak için kullanılan önemli bir ritüel nesnesi olduğu düşünülüyor. Bu, söz konusu dönemde Shaanxi’nin güney bölgelerinde ipek yetiştiriciliğinin son derece yaygın olduğunu da teyit ediyor. İpek Yolu güzergâhındaki ticaretin, bilhassa da ipek ürün ticaretinin tarihiyle ilgili sağlam bir somut temel oluşturan bu gelişme, Çin ile Batı arasındaki kültürel iletişim üzerinde büyük etki yarattı.”

123全文 3 下一页

Share this story on

Messenger Pinterest LinkedIn